Moederloze veulencentrale

Telefoon: 070 - 3110367(24 uur per dag bereikbaar)

Voor het bij elkaar brengen van moederloze veulens en veulenloze moeders! De Moederloze Veulencentrale is een initiatief van de Koepel Fokkerij.

Van de 22.000 veulens die jaarlijks in Nederland worden geboren, kunnen er naar schatting zo'n 400 niet door hun moeder worden gezoogd. In zo'n situatie biedt de Moederloze Veulencentrale hulp. Zij brengen moederloze veulens en veulenloze moeders bij elkaar. Daarnaast kan de centrale informatie verstrekken over opvang in de eerste uren en over de voeding die een moederloos veulen nodig heeft. Ze vertellen waar je kunstmelk en kunstbiest kunt kopen en hebben telefoonnummers van fokkers die biest ingevroren hebben.

De Moederloze Veulencentrale is ooit ingesteld door het ministerie van landbouw, ging daarna over naar het Productschap Vee en Vlees en valt tegenwoordig onder de Koepel Fokkerij, de belangenbehartigende instantie binnen de Sectorraad Paarden die een overkoepeling van alle erkende stamboeken is. In 2008 kwam het voortbestaan van de Moederloze Veulencentrale in gevaar. Pavo is altijd erg actief geweest in de fokkerij en heeft besloten dit initiatief financieel te adopteren