Nieuwsitem

Indrukwekkende rondleiding Faculteit Diergeneeskunde Utrecht

25-11-2018


Op zaterdag 24 november hebben we via Jong KVTH een rondleiding gehad van Sanne van Zalen, docent Diergeneeskunde.
De ontvangst begon met een warme kop koffie en een koek. Om 13.30 uur zijn we de collegebanken ingegaan, in deze ruimte is er plek voor 250 studenten. Hier kregen we te horen wat er in de kliniek allemaal wordt gedaan.
Jaarlijks komen er gemiddeld 66 ezels, 995 pony’s en 3100 paarden in deze kliniek. In het veulenseizoen staat er zelfs constant een veulenbrigade klaar om veulens op te vangen.  De veulens worden dan continu in de gaten gehouden door vrijwillige studenten en behandeld door de dierenartsen. Na de presentatie hebben we in een lange hal de museumstukken van hoefijzers kunnen bekijken van vroeger tot en met nu. Ik wist niet dat er zoveel soorten waren! Een deurtje verder konden we achter het glas de 2 operatiekamers zien. Via deze ruimte kan de eigenaar van het paard meekijken tijdens de operatie. Dit konden we in verband met de steriele werkomgeving niet van binnen zien en stond ook gereed voor spoedgevallen.
Sanne liet ons diverse afdelingen zien zoals de wachtruimte bij binnenkomst, Intensieve care, afscheidsruimte, monsterbaan met infraroodcamera’s, voortplantingsruimte en nog vele anderen.  De paarden die extra zorg nodig hebben kunnen 24/7 in de gaten gehouden worden via camera’s en indien nodig zo snel mogelijk behandeld worden.  Er zijn altijd verzorgers en dierenartsen aanwezig.
De kliniek heeft diverse faciliteiten tot hun beschikking; binnenbak, buitenbak, stapmolen en paddocks. Ook kunnen de studenten rijlessen nemen op de paarden van de kliniek, deze paarden worden tevens gebruikt als ‘’ leermateriaal’’.
Bij de laatste ruimte te zijn aangekomen stond er een loopband in het midden met infraroodcamera’s er omheen. Hier kunnen ze zien hoe een paard is bij inspanning en kan de loopband indien nodig ook versteld of schuin gezet worden.
Voor degene die het leuk leek, kon je een kunstpaard opvoelen in samenwerking met een robot waarbij op een computerscherm te zien is wat je voelt, bijvoorbeeld mest, darmen of een nier. Erg bijzonder dat dat tegenwoordig allemaal kan.
Helaas vloog de tijd voorbij en kwam er rond 15.30 uur een einde aan de rondleiding. Het was een interessante middag achter de schermen!  Jong KVTH bedankt voor de organisatie.

Marjelle Diks.

Onze partners