Hengsten

In onderstaande link vindt u het overzicht met de na de HK 2021 goedgekeurde trekpaardhengsten: 

Goedgekeurde KVTH-Trekpaardhengsten d.d. 09-04-2021

Op onze hengstenkeuring in januari worden hengsten onder voorbehoud van DNA, sperma- en cornageonderzoek goedgekeurd. Zodra er een medische uitslag van een onderzoek binnen is, passen wij deze lijst aan.
Als ALLE uitslagen binnen zijn, is een hengst pas definitief goedgekeurd en mag 1 jaar dekken.

N.B . Deze uitslagen moeten voor 1 mei 2021 binnen zijn. 

 

Klik ook op deze full-colour bijlage: Overzicht hengstenlijnen Trekpaardfokkerij 2021

Hengstenkeuring

Door de KVTH wordt jaarlijks een hengstenkeuring georganiseerd. Vanuit de reguliere juryleden zijn door het hoofdbestuur een tweetal juryleden aangewezen welke de beschikbare en nieuw aangeboden hengsten zeer kritisch op de kwaliteiten, die deze hebben voor de fokkerij, beoordelen. De twee juryleden kunnen ondersteund worden door een arbiter, welke geraadpleegd kan worden.


Vrijwillig afstammelingenonderzoek

Hengstenhouders hebben de vrijheid hun hengst al dan niet aan te bieden voor het afstammelingenonderzoek. Tijdens een dergelijk onderzoek dienen er minimaal 5 en maximaal 7 nakomelingen, verdeeld over twee jaargangen en minimaal 1 jaar, getoond te worden aan de hengstenjury tijdens een Centrale Premiekeuring. Krijgt de hengst hiervoor een 1e premie dan kan de hengst vanaf 8 jaar voor het leven goedgekeurd worden. Indien géén afstammelingen worden getoond, dan dient de hengst 8 keer bij de KVTH goedgekeurd te zijn voor de dekdienst, voordat deze voor het leven goedgekeurd kan worden.

 

Hengstenlijnen Trekpaarden 2020